Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

türkiyede nesli tükenmekte olan hayvanlar ile ilgili görsel sonucu
Genel anlamda hayvan neslinin tükenmesinin en büyük nedeni insan oğlunun faaliyetleridir. Hayvanların yaşam alanlarını gasp etmek bir yana kalan az miktardaki alanların da tahribatı birçok türün yok olması ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına neden olmaktadır. Nesli yok olmuş olan hayvanlarla ilgili artık bir şey yapılamayacağından ancak buna neden olan hatalardan ders çıkarılabilir ve hali hazırda nesli tehlikede olan hayvanların bilincinde olup onların koruma altına alınmasıyla ilgili çalışmalar yapılabilir. Bu bağlamda hazırlanmış olan blog, nesli tehlike altındaki hayvanlarla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır.

Faydalı olması dileğiyle.




ALAGEYİK


Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan HayvanlarGöçmen olmayan ve sürü oluşturak yaşamını sürdüren, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. En saf alageyikler tüm dünyada sadece Antalya’da bulunur. Yöre halkı tarafından Benekli geyik olarak da adlandırılırlar. Çok az miktarda olsalar da Bolu Dağlarında da görülme imkanları vardır.
ACEM CEYLANI
Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlarİran civarlarında yakın çevreye yayılmış olan bu türün resmi adı “Gazella Subgutturosa“dır. Günümüzde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşam alanlarının daralması sebebiyle yok olma tehlikesi altındadır. Hatta sadece Şanlıurfa’da Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliğinde sağlanan koruma ortamında yaşama şansı bulmaktadır.
ÇİZGİLİ SIRTLAN
Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar
Kuzey Afrika’dan Andolu’ya ve hatta Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyaya yayılan bu tür de Türkiye’de sayılı üyesi kalanlar arasındadır. Afrikalı kuzenlerinden epey farklı yapıya sahip olan çizgili sırtlan daha narin ve atletik yapılıdır. Yalnız yaşamı seçmesi sebebiyle daha az görülür ve tespit edilip korumaya alınması da daha zordur. Bu türün ülkemizde ağırlıklı olarak bulunduğu yer Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Avlanma ihtimaline karşı çok ciddi yaptırımlar mevcuttur.

ANADOLU DİKENLİ FARESİ


Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan HayvanlarSayısı tehlike altında olacak kadar azalan bu türün en önemli dezavantajı, endemik bir tür olmasıdır. İsmini hafiften kirpileri andırır şekilde dikenli olan sırtından alan Anadolu Dikenli Faresi; Silifke ve Çukurova cİvarındaki ormanlarda yaşamaktadır.





HİNT OKLU KİRPİSİ

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan HayvanlarKirpi olarak adlandırılsa da, kirpi ile akrabalığı bulunmayan bu canlının boyu 50 – 60 cm olmakla beraber kuyruk uzunluğu 10 – 12 cm arasındadır. Fazla yağış almayan, insanlardan uzak ve Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerleri tercih eder.






KELAYNAK

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlarİlginç ve akılda kalan görüntüleri, sempatik görünüşleri ve göçmen kuş olmaları sebebiyle kelaynakların neslinin tehlike altında olduğu herkesçe bilinmektedir. Artık dünya üzerinde 500’den az kelaynak bireyi kaldığı düşünülmektedir. Önceleri Kuzey Afrika, Ortadoğu ve karşıya geçmiş olan bazı üyelerin Avrupa Alplerinde yaşadığı bilinse de yüzyıllar boyunca buradaki nesilleri tükenmiştir.  Göç eden kelaynakların 1970’lere doğru gerçek anlamda bitme noktasına gelmesi bir dönem endişe yaratsa da; doğa sever insanların fedakarca çalışmaları sonucu sayıları biraz olsun toparlanmıştır ve koruma halindeki yaşamlarına devam etmektedirler.


TELLİTURNA

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan HayvanlarAdına türküler ve şarkılar yazılan, turnagiller familyasının bu türü de, Türkiye’de soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılardandır. Türkiye’de sadece Bulanık Ovası’nda yaşayabilmektedirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğir Otu

Gök Gürültüsü Neden Oluşur ?