Astronotların Gözünden Bulutların Kralı

astronotların gözünden bulutların kralı ile ilgili görsel sonucuUluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronot tarafından çekilen fotoğrafta bulutların kralı olarak bilinen kümülonimbus bulutları görülüyor. Fotoğraf uzay istasyonu Senegal-Mali sınırı yakınlarında, Batı Afrika üzerindeyken çekildi.
Kümülonimbus bulutları dolu, yıldırım, hortum, sağanak yağış oluşturan bir bulut türüdür ve bu nedenle fırtına bulutu olarak da isimlendirilir. Sıcak ve nemli hava kütlelerinin yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sonucu oluşurlar.
Bir kümülonimbus bulutu ''hayatına'' çoğunlukla iyi havanın işareti sayılan kümülüs bulutu olarak başlar. Yerin yüzeyine yakın hava ısındıkça yükselir ve soğur. Atmosferde yukarı doğru çıkıldıkça hava basıncı düştüğünden, yükselen hava kütlesinin hacmi artar. Bu süreç hava kütlesinin  sıcaklığının daha da düşmesine neden olur. Soğuyan hava kütlesinin içindeki gaz halindeki su molekülleri yoğunlaşmaya başlar. Su gaz halden sıvı hale geçerken ısı yaydığı için, etrafındaki hava ısınır ve daha kararsız hale gelir. Bu durum hava kütlesinin daha yüksek irtifaya çıkmasını sağlar.
Kümülonimbus bulutları atmosferde troposfer ve stratosfer tabakaları arasındaki sınıra kadar yükselebilir. Ancak yukarı yönlü hareketi bu bölgede durur, çünkü bu sınırdan itibaren irtifa arttıkça sıcaklık azalmaz. Dolayısıyla yukarı doğru hareket edemeyen hava kütlesi yanlara doğru yayılmaya başlar ve bu ilginç görüntü ortaya çıkar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Eğir Otu

Gök Gürültüsü Neden Oluşur ?