BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Geniş Kanatlı Yarasa

geniş kanatlı yarasa ile ilgili görsel sonucu

Görüşleri, gece uçmaları,hastalık yayıcı, kan emici olarak yansıtılmaları gibi nedenlerden olsa gerek yarasalar ürkütücü hayvanlar olarak algılanır.

Ekolojik dengedeki rollerinin bilinmesine karşın yararları görmezden gelinir. Örneğin böcekle beslenmeleri ekolojik açıdan çok önemlidir. zararlı birçok böceğin artmasını önlerler. Guano denen gübreleri de tarımda kullanılır. böcek dışında meyve yiyen yarasalar da vardır. Bunlar da polen taşınmasını sağlarlar ve bitkilerin (hurma, cennet meyvesi, incir vb) tozlaşmasına yardımcı olurlar.

Dünyada 1200'den fazla yarasa türü yaşar ve bunlardan 3 tanesi vampir yarasa olarak tanımlanır. Bunlar insanlara saldırmaz, sadece kümes hayvanlarına zarar verir ve ülkemizde yaşamazlar.
Ülkemizde 40'a yakın yarasa türü vardır. Bir tanesi (Mısır meyve yarasası) meyve ile beslenir. Diğerlerinin tamamı böcekçildir. Bu böcekçil yarasalardan biri de geniş kanatlı yarasadır (Eptesicus serotinus). Geniş kanatlı yarasalar adlarını geniş kanatlarından alırlar. Vücutlarının üst kısmı dumanlı kahverengi, ağız, burun ve uçma derileri siyahımsı kahverengidir. Kışı ağaç kovuklarında, binalarda ve az da olsa mağaralarda geçirirler. Kelebek ve kınkanatlılar başta olmak üzere böceklerle beslenirler. Dişiler yaklaşık 50 bireylik koloni oluşturur.Erkekler yalnız yaşar. Ülkemizdeki tüm yarasaların soyu, tüm dünyada olduğu gibi tehdit altında diyebiliriz. Nedenler arasında yaşam alanlarının azalması başta olmak üzere tarımda kullanılan böcek ilaçları, kış uykusu sırasında ışık ve ses ile uyandırılmaları gibi etkenleri sayabiliriz.



Eğir Otu

eğir otu ile ilgili görsel sonucu

Türkiye bitki örtüsü içinde tarih boyunca tedavi amaçlı olarak kullanılmış, hala da  kullanılan bitki türlerinden çok sayıda vardır. Eğir otu da (Acorus sp.) bu bitki türlerinden biridir.
Hazanbel olarak da bilinen Eğir Otu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Mayıs, haziran aylarında çiçek açarlar. Durgun akan akarsu ve göl kenarlarında yaşarlar. Boyları 150 cm kadar olabilir. Geleneksel tıpta da tıbbi amaçlı kullanıldığı için, içerdiği kimyasallar (özellikler uçucu yağlar) nedeniyle günümüzde eczacılık alanlarında araştırılmaya devam ediliyor.
Güzel kokulu, bataklık bitkisi olarak da tanımlanır. Ülkemizde genellikle 1000 metre rakıma kadar olan yerde bulunurlar. Ancak, Himalayalar'da 2200 metre yükseklikte yaşadığı biliniyor. Bolu, Isparta, Konya ve Sakarya illerinde kayıtları vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Eğir Otu

Gök Gürültüsü Neden Oluşur ?